Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nitrooční operace - PPV

1. 8. 2010

Pars plana vitrektomie ( PPV ) - zákrok, který se provádí uvnitř oka při komplikovanějším odchlípení sítnice.

 

Pokusím se vysvětlit srozumitelně. Do nitra oka se operatér dostává třemi otvory (incizemi). Jedním otvorem se dovnitř zavede světlo, druhým do oka vstupuje vitrektom a další mikrochirurgické nástroje o průměru do 1mm, třetím se hadičkou podává nitrooční infúze. Vitrektom je speciální nástroj, který v oku rozseká sklivec a následně ho odsaje.

 

Odsávaný sklivec je přitom pomocí infúze nahrazován nitroočním roztokem (Ringerovým, BSS). Tento roztok udržuje stálý nitrooční tlak, jinak by oko splasklo. Potom se odchlípená sítnice přiloží a ošetří laserem.

 

Někdy se ještě přikročí k tzv. vnitřní tamponádě. To znamená, že oko je v závěru operace vyplněno plynem nebo silikonovým olejem, které sítnici za účelem snazšího hojení přitlačují k cévnatce. Plyn se po určité době vstřebá, olej ale vstřebatelný není, takže musí být po čase dalším operativním zákrokem odstraněn.

 

Do jaké míry se podaří zachránit zrak, záleží na mnoha faktorech - např. jak dlouho byla sítnice odchlípená, jak velká část se jí odchlípla, jaký byl stav oka před amocí, jaká operační technika byla zvolena. Operace sítnice není banální zákrok, vždy ji proto provádí zkušený oční chirurg, který rozhoduje i o způsobu operace ( zevní metoda x nitrooční operace ).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář